Aankomst in China, eerste impressie

Even een kort berichtje vanuit Beijing, maar eens in het Nederlands, ik probeer dat een beetje af te gaan wisselen, waardoor het voor iedereen interessant blijft!
Ik ben gisteren in ieder geval veilig aangekomen, met Finnair via Helsinki. Grappig om tijdens ‘t wachten bij de gate een bekende te ontmoeten, die ook naar Beijing ging met de zelfde twee vluchten. Het is trouwens erg indrukwekkend om in Beijing aan te komen op het vliegveld ontworpen door Norman Foster, zie hier. Nergens anders zo’n mooie entree gehad op een vliegveld, die doorgaans donker en deprimerend zijn. Zodra je in Beijing ‘t vliegtuig uitkomt en de slurf door bevindt je je echter in een enorme hal met een gigantisch golvend dak. En natuurlijk ligt er spiegelend marmer op de vloer.

Daarnaast is er kennelijk deze week introductie van de eerste-jaars-studenten (van de Bachelor) op de universiteit, waardoor het overal krioelt van kraampjes waar ze de meest uiteenlopende dingen verkopen (telefoons, ventilators, fietsen, dozen, paraplus) en standjes waar de verschillende studenten verenigingen zich presenteren. Helaas is het wel allemaal in ‘t Chinees, dus ik kan er geen wijs uit worden :) .

Gelukkig kende ik hier al iemand, zodat zij mij kon helpen om een fiets te kopen vandaag, want die heb je hier wel echt nodig. Ik wilde natuurlijk graag zo eentje als die op ‘t eerste plaatje, maar dat heb was toch wel ‘n beetje teveel van ‘t goede. Iedereen heeft hier een fiets, waardoor het op de campus (die trouwens helemaal ommuurd is en je alleen via een aantal, beveiligde poorten kunt bereiken) nog gevaarlijker is op de weg dan in Amsterdam. Overal fietsers, auto’s, wandelaars. En niemand die heeft bedacht dat het wel handig is om je dan aan de verkeersregels te houden.

In ieder geval, de campus is dus mega-groot. Er wonen zo’n 30,000 studenten en daarnaast ook het merendeel van de onderwijzers en ondersteunende staf. En dan zijn er nog de sportvelden, parken, etc. Een stad op zich dus. Om een idee te geven van de grootte, kun je hier kijken voor een 3D kaartje met alle gebouwen; alles op t kaartje hoort dus bij de universiteit. Geen wonder dus dat ik  een tijdje nodig had om uit te vinden waar de supermarkt en de bank zaten.

En hier twee snapshots van waar ik nu woon (die met 20) en de architectuur faculteit.

Verder erg indrukwekkend hier; bizar grote stad. Veel massaler dan LA, dat vooral uitgestrekt is. Hier zie je overal woontorens van 20-30 verdiepingen in groepjes van 10 bij elkaar. Zelf woon ik dus ook in zo’n soort blok nu, op de 8e verdieping (van de 11). Hier een plaatje van een identieke toren waar ik op uit kijk, er staan er namelijk 6 op een rij.
En daar hoort dan dit adres bij:

Zijing Apartment #20, room 806B, M.de Geus
Tsinghua University, Haidian district
Beijing, 100084
China

Beetje ingewikkeld, maar dan heb je ook wat.

Zo, dat was de eerste update. Commentaar en reacties natuurlijk welkom hieronder, of via de mail.

  • Eerste weken in Beijing.
    Eerste weken in Beijing.
  • China – the great leap forward.
    China – the great leap forward.